Samla allt om din trädgård i vår app. Ladda ner helt gratis!
Vi har fler än 20000 växter!
Läs om 20000 växter till och spara de växter du gillar och har på ett och samma ställe i vår app!
Appen är förstås gratis att ladda ner.
Vad säger våra användare?
Rosettkål
Brassica oleracea (Rosettgruppen)
Vattenbehov
Mellan
Solläge
Sol
Höjd
Jordmån
Mullrik, Näringsrik, Fuktig
Växtsätt
Härdighet (A-D)
Om växten
Läcker kål som får dekorativa rosetter. Du kan äta allt, men det är främst rosetterna som skördas.
Alternativt namn
Blomsterkål, Kalette
Växtfamilj
Korsblommiga växter
Färg
Grön
Livscykel
Ettårig
Odla & Plantera
Rosettkålen tar lång tid på sig och är därför bra att förodla. Det kan vara lagom att börja ungefär 4-6 innan sista frost.
Du kan så inomhus i fuktig såjord i brätte eller krukor. Täck sådden med genomskinlig plast med lufthål och håll fuktigt under tiden fröna gror. Bäst är att vattna underifrån, genom att vattna på bricka eller tråg, gärna med en underbevattningsmatta. Rosettkål gror bäst vid cirka 20-23 grader. När plantorna kikat upp kan du ställa dem ljust och svalare och tar bort plasten.
Skola om till en större kruka när plantan är stor nog att hantera. Då passar du också på att ge plantan mer näringsrik planteringsjord. Var försiktig och håll i bladen och inte stjälken.
Plantera ut i början av sommaren. Avhärda plantorna så de vänjer sig vid utelivet. Du kan ställa ut dem någon timme i skugga och sen öka under cirka en veckas tid innan de får komma till sin slutliga växtplats.
Grotid
5-15 dagar
Sådjup
1 cm
Utvecklingstid
110-120 dagar
Veckor innan utplantering
4-6 veckor
Plantavstånd
40 cm
Radavstånd
50 cm
Sköta
Rosettkål vill gärna ha ett soligt till läge och gillar bäst om den får växa i näringsrik och mullrik jord. Den gillar inte för tung lerjord och inte heller för lätta jordar.
Kål blir bäst om du ger den mycket näring och vatten. Den vill inte torka ut så håll jorden fuktig och vattna regelbundet. Den behöver i regel lite extra gödning under växtperioden, men se upp med för kväverik gödsling. Rensa ogräs då och då under växtperioden.
För att minska risken för att få in skadedjur som jordloppor eller kålmal, täck plantorna med fiberväv direkt efter plantering.